Vissza a kezdőlapra


Albert Schweitzer Kórus és Kamarazenekar

 

Az Albert Schweitzer Kórus és Kamarazenekar 1977 őszén kezdte el működését a Szent Péter és Pál Főplébánia Templomban Kenessey László karnagy vezetésével. 1984-ben vettük fel Albert Schweitzer nevét.

Kezdetben a templom mögött lévő „tanyán” volt a próbatermünk, amelyet 1994-ben lebontottak. A helyére épült a ma is működő Péter-Pál Ház, az átadásra 1995 elején került sor. Az építkezés ideje alatt a Zichy Kastélyban, illetve az Óbudai Társaskörben próbáltunk.  

1989 májusában a kórus „Hangversenykórus” minősítést szerzett, 1990-ben a zenekar minősült a kórus közreműködésével. 2006-ban a kórus „Kiemelt Hangversenykórus” minősítést szerzett.

Repertoárunkon több mint hetven nagyobb szabású egyházi mű szerepel: misék, passiók, requiemek; nagyobb terjedelmű és kisebb motetták sora; több Stabat Mater, Te Deum és Magnificat.

Az előadásokon neves opera-, illetve oratóriuménekesek működnek közre. Az utóbbi időben gyakran lépnek fel velünk ifjú, pályájuk elején tartó szólisták. Az egyházi darabok mellett énekelünk madrigálokat, népzenét, spirituálékat is.

Emlékezetes esemény volt a lübecki Bach kórussal közösen előadott Britten: Háborús requiem és Liszt Ferenc Szent Erzsébet legendája. Énekeltük Dvořák és Mascagni miséjét, Michael Haydn D-dúr miséjét, repertoárunkon szerepel Gounod Ünnepi miséje, Rossini Stabat Matere, Beethoven C-dúr miséje, Cherubini Requiemje, többször előadtuk Bach János passióját, illetve J. Haydn Teremtés című oratóriumát, vetítéssel egybekötve. Kodály Psalmus Hungaricusa is előadásra került, két vendégkórus részvételével. 2011-ben bemutattuk Liszt Koronázási miséjét, 2012-ben Mascagni miséjét, 2013-ban Fauré Requiemjét, 2015-ben Rossini Kis ünnepi miséjét.

Kórusunk és zenekarunk több bemutató előadással dicsekedhet. Mi adtuk elő Magyarországon először Schubert Stabat Materét, César Franck Ünnepi miséjét, Rutter Requiemjét, Mozart Dominicus, ill. Trinitatis miséjét, egy Widor és egy Salieri misét.

Az együttes legkiemelkedőbb eseményei közé tartozik az a sorozat, amelyet Mozart halálának 300. évfordulója alkalmából rendezett. 1991 szeptemberétől decemberéig minden vasárnap más mise került bemutatásra: Mozart 18 miséje és a Requiem. 2006-ban Mozart születésének 250. évfordulóját ünnepeltük, tiszteletére megismételtük a sorozatot. A 2009-es Joseph Haydn év alkalmával előadtuk a zeneszerző 13 miséjét. A kórus és zenekar eddigi pályafutásának talán legjelentősebb eseménye Bach: h-moll miséjének bemutatása volt, 2013-ban kétszer adtuk elő a Főplébánia Templomban.

Templomi állandó fellépéseink az egyházi ünnepekhez kapcsolódnak. Az évek folyamán több jótékony célú hangversenyt rendeztünk, többek között az erdélyi menekültek megsegítésére, a békásmegyeri tűzkatasztrófa károsultjainak javára, a hallássérültek segítésére, árvízkárosultak javára, a Munkácsy Trilógiáért, csángó gyermekek balatoni nyaralásáért, a Bethesda Gyermekkórházért. 2010 májusában az április 10-én lezuhant lengyel köztársasági elnöki repülőgép 93 áldozatának tiszteletére adtuk elő Mozart Requiemjét, ugyanez év őszén pedig a vörösiszap katasztrófa károsultjainak megsegítésére. Énekeltünk Weöres Sándor költő temetésén, Mozart Requiemjével adóztunk elhunyt miniszterelnökünk, Antall József, illetve az óbudai református és az evangélikus lelkész emlékének. Gyakran vettünk részt a Zenei Világnap eseményein, többször hallhatták kórusunkat a rádióhallgatók, és minden évben szerepelünk a Nemzeti Galéria vasárnapi matinéján. Rendszeresen kapunk meghívásokat vidéki városokból, amelyeknek nagy örömmel teszünk eleget.

A Magyar Albert Schweitzer Társaság rendezvényein rendszeresen részt vett az együttes.

A külföldi turnék általában csereutazás keretében történtek. Első utunk 1984-ben Franciaországba vezetett. Párizsi és strasbourg-i tartózkodásunk mellett meglátogattuk Albert Schweitzer szülőházát Kaysersbergben, és voltunk más - Schweitzer emlékéről híres - városokban is (Colmar, Günsbach). 1986-ban a krakkói Organum Kórus meghívására Lengyelországba utaztunk. Ugyanebben az évben a németországi Bad Emsben járt a kórus és a zenekar. 1987 áprilisában az egyházi kórusok fesztiválján vettünk részt Loretoban. Szeptemberben a németországi Lübeckbe kaptunk meghívást a Háborús requiem nagyszabású előadására, majd innen Olaszországba utaztunk tovább a Milano közelében levő Rho városába, az ottani templom kórusának vendégeként. 1988 tavaszán ismét Lübeck következett, ahol három alkalommal adtuk elő Bach János passióját. Nyáron Közép-Olaszországban voltunk, San Ginesioba és Macerataba hívták a zenekart és a kórust. 1990 októberében Aschaffenburgban és Trennfeldben (Németország) járt az együttes. 1991 nyár elején a stuttgarti Waihingen Kórussal énekeltünk közösen templomi búcsúnkon, a következő közös előadásra Stuttgartban került sor. 1990-ben és 1992-ben együttesünk vendége volt a bellinghami Western Washington Egyetem Collegium Musicum kamarazenekara, mi is két alkalommal voltunk Amerikában, 1992-ben és 1995-ben. 1995-ben egy antwerpeni zenekar meghívását is teljesítettük. 1997-ben harmadszor kaptunk meghívást Lübeckbe, Liszt Szent Erzsébet legendáját adtuk elő. Az évek folyamán az említett együttesek hazánkban is vendégszerepeltek, így több alkalommal jártak nálunk a krakkóiak, a rhoiak, a stuttgartiak, a lübeckiek.

2015 augusztusában a Péter-Pál Házban, próbatermünk helyszínén, tűzeset történt. A helyrehozatalban, takarításban, rendrakásban a kórus tagjai aktívan közreműködtek. Szerencsére kottatárunkban nem esett kár. Sikerült úgy átalakítani a helyet, hogy a zenekar és a kórus kottatára külön helyiségbe került, megkönnyítve a könnyebb keresést, az áttekinthetőséget. Szeptemberben már a megújult Házban fogadtuk régi barátainkat, a krakkói Organum Kórust.

Természetesen a közös zenélés baráti társaságokat is létrehozott az együtteseken belül. Sok időt töltünk együtt a próbákon, szerepléseken, utazásokon kívül is, karácsonyi, farsangi összejöveteleket tartunk, kirándulásokat szervezünk. Az évek során számos házasság született a kóruson, zenekaron belül, több tagunk esküvőjén énekeltünk. Vannak, akik itt ismerkedtek meg, mások férjüket, feleségüket, gyermekeiket, illetve szüleiket hozták a kórusba.

2016.

Dőry Melinda